In de kabinetsbrief van maandag over de voortgang van de politietrainingsmissie in Kunduz is volgens de ChristenUnie (CU) veel onduidelijk en aan de voorwaarden, zoals de verlenging van de basistraining voor agenten, is niet voldaan.
Dat heeft Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, dinsdag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag.
De kabinetsinzet voor een missie van acht weken laat te wensen over en de NAVO gaat nog steeds uit van een basisopleiding van zes weken.
Voordewind heeft verder veel vragen over de uitval van 40% onder de politieagenten, die zich vervolgens al dan niet aansluiten bij de Taliban.
Ook de concrete toezeggingen van de plaatsvervangend commandant van Kunduz, die de veiligheid moet garanderen, ontbreken volgens hem.
Voordewind stelde verder in een verklaring van zijn partij: "We hebben grote zorgen of de uitbreiding van zes naar acht weken er wel komt. Dat is nu onduidelijk."
Hij vervolgde: “Ook hebben we zorgen over de verslechterde veiligheid. Kunnen rekruten wel de poort uit in Kunduz?”
De ChristenUnie wil verder niet dat er rekruten worden opgeleid die buiten de provincie Kunduz uit het zicht verdwijnen: “Want dan hebben we geen zicht meer op hun mandaat en de aanvullende opleiding.”
Tot slot wijst hij met nadruk op de vrijlating van de bekeerde christen Assadullah, bij wie de doodstraf boven het hoofd hangt. Dit is voor de ChristenUnie “wezenlijk met de missie verbonden”.
Inzet godsdienstvrijheid
Een van de voorwaarden van de ChristenUnie om de politietrainingsmissie naar Kunduz te steunen is dat de Nederlandse regering zich inzet voor de rechten van religieuze minderheden in Afghanistan.
Hierover stelde de ChristenUnie samen met het CDA en de SGP onlangs ook Kamervragen aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), omdat de dreiging bestond dat de Afghaanse christen Said Mussa de doodstraf kon worden opgelegd.
Mussa is inmiddels vrij en naar een ander land vertrokken, maar de bekeerde christen Assadullah zit nog steeds gevangen in Mazar-e-Sharif, een buurprovincie van Kunduz.
Rosenthal antwoordde op de Kamervragen onder meer dat Nederland zich in rechtstreeks overleg en in internationaal verband zal inzetten voor de rechten van christenen en tegen de doodstraf in Afghanistan.
GroenLinks en de ChristenUnie zullen ondanks dat ze beide bedenkingen hebben niet samen optrekken, zo zei Voordewind. GroenLinks toonde zich ontevreden over de brief.
Hij geeft aan dat het nu om de “precieze voorwaarden” gaat van de missie, want zijn partij heeft “globaal ingestemd met de missie”.
Zie ook:
Brief kabinet roept nog vraagtekens op bij GroenLinks en ChristenUnie
GroenLinks ontevreden over brief kabinet
Brief kabinet: basisopleiding agenten kan niet eerder beginnen dan begin 2012
Rosenthal beantwoordt Kamervragen mogelijke doodstraf Said Mussa
woensdag 30 maart 2011
ChristenUnie over brief kabinet Kunduz: “Veel onduidelijkheden, aan voorwaarden is niet voldaan”
Labels:
Assadullah,
christenen,
ChristenUnie,
godsdienstvrijheid,
GroenLinks,
Joël Voordewind,
kabinetsbrief,
Kamervragen,
missievoorwaarden,
Rosenthal,
Said Mussa,
trainingsduur
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten